Thursday, October 11, 2012

Presentation on Printers by students of class 9 TEDDS


For the polishing of students hidden abilities the TRUST SCHOOL AAMIR TOWN LAHORE                conducting presentations from students. These presentations are based on their currently going topics of their syllabus. Students prepared the slides or transparencies with the help of their subject teacher and then present it in front of their Headmaster, Deputy Headmaster, HOD and the rest of class.
Following is a presentation on Printers which has presented by some of my computer students.  










Saturday, February 25, 2012

How to use special characters in folder?

  1. Create a new folder or simply rename your folder.
  2. Type in rename mode alt+ any combination of numeric keys to make special characters (e.g. alt+36. It will make $ sign in folder name) and then press enter.

How to make Invisible folder?

How to make Invisible folder?
  1. Create a new folder or simply rename your folder.
  2. Type in rename mode alt+255 and then press enter.
  3. Folder with no name will create.
  4. Now right click on folder>>properties>>customize tab
  5. In customize tab click on change icon.
  6. Scroll to right side here you will see a blank folder option.
  7. Select the blank option click ok and then apply.
  8. Your invisible folder has been created.
Note: you could see your invisible folder by select all the folders in range. Invisible folder will show in highlighted form.

How to make folder without name?

  1. Create a new folder or simply rename your folder.
  2. Type in rename mode alt+255 and then press enter.
  3. Folder with no name will create.

Friday, February 10, 2012

Modes of GW-BASIC Operation

GW-BASIC can operate in two modes.
1-Direct mode: When GW-BASIC is loaded, it shows OK message, it is in Direct Mode. In this mode GW-BASIC commands are executed as they are typed. Results are displayed immediately but the commands themselves are lost after execution.

2- Indirect Mode: The Indirect mode is used to type the programs. The program loaded in memory is executed by entering RUN command.

A program to show behavior of comma(,) and semicolon( ;)



Solution CH#2#10(b) ( PTB Book):


Write a program to calculate total marks and percentage of a student.

Solution CH#2#10(a)_ ( PTB Book):


Write a program to calculate sum of ten values using read/data statement.

Solution CH#2#9 ( PTB Book):

Write a program to calculate distance cover by a car.

Solution CH#1Q#10 ( PTB Book)
In BTP book this questions ask about algorithm so its algorithm is simple just write all this program excluding line numbers. Instead to write line numbers just write 1,2,3....


Write a program to calculate the area of circle.

Solution CH#1Q#9 ( PTB Book)

Friday, January 27, 2012

To Execute the Program

The program must be loaded into RAM before execution for the adopt following steps.
1-     Press the F3 key or type LOAD command.
2-     Type the name of the existing file in quotes.
3-     Pres s ENTER key.
4-     The file will be loaded.
5-     Press F2 key or type RUN command and the program will be executed.

To Load Program

We can load a saved program by following these steps.
i-                   Press the F3 key or type LOAD command.
ii-                 Type the name of the existing file in quotes.
iii-               Press ENTER key.
iv-                The file will be loaded.

Create and Save the Program

The GW-BASIC program is a file that contains instructions for computer. In GW-BASIC program lines have this format” Line# statement (s)”
Line#  is an unsigned integer in the range from 0 to 65529 .A line cannot have more than 255 characters.
Statement (s) is any valid GW-BASIC statement .There can be more than one statement in a line. Each statement must be separated by colon sign ( : ).
To save program :
We can save program by using this procedure.
i-                   Press the F4 key or type SAVE command.
ii-                 Type a valid name (in quotes) for the program and press ENTER key and program will be save.

Rules for Naming a Variable

1-     A Variable name cannot be more than 40 characters.
2-     The name of Variable may contain alphabets (both lower case and upper case) numbers and decimal points.
3-     The first character in name of Variable must be an Alphabet.
4-     Key /Reserved words of BASIC cannot be used as Variables.
5-     Blank space is not allowed in names of Variables.
6-     Last character of variable name should indicate the type of variable.

VARIABLES

In GW-BASIV Variables are the names of Memory Cells which are used to store program’s input data and its computational results during the execution of program.
Every Variable used in BASIC must have a name. There are some rules for naming a Variable.

Character Set of BASIC

The following are the characters valid for GW-BASIC

Character
Meaning
=
Equal sign or assignment symbol
+
Plus sign or string concatenation
-
minus sign
*
Asterisk or multiplication symbol
/
Slash or division symbol
^
Carter, exponentiation symbol, or CTRL key
(
Left parenthesis
)
Right parenthesis
%
Percentage or integer declaration
#
Number sign or double precision declaration

Exclamation point or single precision declaration
[
Left bracket
]
Right bracket
,
Comma
“”
Double quotation marks or string delimiter
.
Period ,dot or decimal point
Single quotation mark, apostrophe, or remark indicator
;
Semi colon or carriage return suppressor
:
Colon or line statement delimiter
&
Ampersand or descriptor for hexadecimal and octal number
?
Question mark
<
Less than symbol
>
Greater than symbol
\
Backslash or integer division symbol
@
“At” sign
__
Underscore
BACK SPACE
Deletes last character typed
ESC
Erases the current line from the screen
TAB
Moves print position to next tab stop. Tab stops are every eight columns.
ENTER
Terminates input to a line and moves cursor to beginning of the next line ,or executes  statement in direct mode.

Reserved /KEY Words in BASIC

In BASIC there are some reserved or Key words  which have predefined uses and cannot be used for any other purpose. These words cannot be used as variable names. some Key words are IF, ELSE, THEN, WHILE.

Wednesday, January 25, 2012

Writing Programs in GW-BASIC

GW-BASIC provides a IDE (Integrated Development Environment ) where we can write ,edit, save ,load and execute  BASIC programs.

As you could see in above picture that there are some options at bottom of the picture that are F1 List, F2 Run, F3 Load,  F4 Save,  F5 Cont, F6 LPT1, F7 TRON, F8 TROFF,  F9 KEY AND F10 SCREEN.
Key
Command
Description
F1
LIST
Displays the program listing from RAM
F2
RUN
Execute the program if available
F3
LOAD
Read a program in to RAM from Disk
F4
SAVE
Write a program from RAM to disk
F5
CONT
Continues program after STOP command
F6
LPTI
Send the out put to the Printer
F7
TRON
Displays each line number when program is running
F8
TROFF
Shuts off the TRON function
F9
KEY
Used with different Key functions.
F10
SCREEN 0,0,0
Changes the screen with default settings.


Monday, January 23, 2012

MULTIPLCE CHOICE QUESTIONS

1.            When we say that we have a program, it means that we know about a:
                (a) complete set of numbers  to be performed in a particular order to solve some problem       
                (b) complete set of problems  to be performed in a particular order to solve some problem     
                (c) complete set of activities  to be performed in a particular order to solve some problem
                (d) complete set of formulas  to be performed in a particular order to solve some program
Ans.       (c)
2.            A  computer program is a precise sequence of steps to solve:
                (a) a particular problem                                                                (b) a method                    
                (c) a computer                                                                  (d) something strange
Ans.       (a)
3.            At its most basic level, programming a computer simply means to tell a computer:
                (a) to shut down              (b) play a video                                (c) start working               (d) what to do
Ans.       (d)
4.            The basic language of computer is:
                (a) C++                                                                                  (b) JAVA                             
                (c) VISUAL BASIC                                                                              (d) Machine Code or Machine Language
Ans.       (d)
5.            A computer has a memory comprising of switches which are:
                (a) "on" or "off"                (b) always On                                    (c) always Off                    (d) always On and Off
Ans.       (a)
6.            The only language that a computer understands is:
                (a) JAVA                                                                                               (b) COBOL                          
                (c) BASIC                                                                                              (d) MAchine Language or Machine Code
Ans.       (a)
7.            1s and 0s are called:
                (a) Numbers                                                                                      (b) Arithmetics
                (c) binary number system                                                            (d) number system
Ans.       (c)
8.            Binary number system is also called:
                (a) Numbers                                                                                      (b) Arithmetics                
                (c) binary number system                                                            (d) machine code or machine language.
Ans.       (d)
9.            A programming Language based on Machine Language is called a:
                (a) Binary language                                                                         (b) High level language
                (c) Low Level Language                                                 (d) computer language
Ans.       (c)
10.          It is very difficult to write a computer program in Machine Language or Machine Code so
                Computer programmers use
                (a) Binary language                                                                         (b) Programming Languages      
                (c) Low Level Language                                                 (d) computer language
Ans.       (b)
11.          Programming Languages are:
                (a) Binary language                                                                         (b) computer language
                (c) Low Level Language                                                 (d) High Level Language
Ans.       (d)
12.          The program written in a High Level language are saved in a file which is called:
                (a) Program file                (b) save file                                        (c) Object code (d) Source Code
Ans.       (d)
13.          After writing a program into Source Code  the programmer converts  it into:
                (a) Program file                (b) save file                                        (c) Machine code             (d) Source Code
Ans.       (c)
14.          The program in Source Code  is converted into Machine code so that:
                (a) it can be run on a computer                                 (b) it can be saved
                (c) it can be seen                                                                             (d) it can be valuable
Ans.       (a)
15.          The job of converting Source Code into Machine Code is carried out by two types of
                programs which are called:
                (a) Computer and monitor                                                          (b) Floppy and hard disk
                (c) Compiler and Interpreter                                                      (d) Machine and Language
Ans.       (c)
16.          A compiler converts all the source code into:
                (a) Computer                     (b) hard disk                                      (c) machine code             (d) a new language
Ans.       (c)
17.          A compiler converts all the source code into a machine code creating an:
                (a) source code                 (b) executable file.                         (c) inside copy  (d) interesting file
Ans.       (b)
18.          An Interpreter converts a source code into:
                (a) new code                     (b) executable file                          (c) machine code             (d) object code
Ans.       (c)
19.          An Interpreter simply executes each bit of machine code as it is:
                (a) converted                    (b) downloaded                               (c) printed                          (d) objected
Ans.       (a)
20.          An Interpreter does not create an:
                (a) inside memory          (b) executable file                          (c) display                           (d) source code
Ans.       (b)
21.          List showing popular Interpreted languages is:
                (a) C, C++, Visual Basic                                                   (b) LISP, BASIC, PERL
                (c) COBOL, FORTRON, C++                                            (d) JAVA, C,COBOL
Ans.       (b)
22.          A Constant is a quantity whose value cannot be:
                (a) Read                               (b) Printed                                          (c) changed                        (d) memorized
Ans.       (c)
23.          A Variable is a quantity whose value can be:
                (a) Read                               (b) Printed                                          (c) changed                        (d) memorized
Ans.       (c)
24.          A Constant can be:
                (a) Long or short                                                                               (b) New or old                 
                (c) changed or unchanged                                                           (d) numeric or string
Ans.       (d)
25.          A Numeric Constant consists of:
                (a) Long or short values                                                                (b) New or old values
                (c) changed or unchanged values
                (d) integers, single-precision or double- precision numbers.
Ans.       (d)
26.          A String Constant is a sequence of:
                (a) Long or short values                                                                (b) New or old values
                (c) changed or unchanged values
                (d) alphanumeric characters enclosed in double quotation marks.
Ans.       (d)
27.          The maximum length of a String Constant is:
                (a) 55 characters               (b) 155 characters                            (c) 255 characters             (d) 355 characters.
Ans.       (c)
28.          In GW-BASIC Variables are the names of:
                (a) characters                    (b) values                                            (c) constants                      (d) Memory Cells
Ans.       (d)
29.          Memory Cells which are used to store program's input data and its computational results
                during  
                (a) multiplication                                                                            (b) subtraction
                (c) division                                                                                         (d) the execution of program
Ans.       (d)
30.          A Variable name cannot be more than:
                (a) 20 characters               (b) 40 characters                              (c) 60 characters               (d) 80 characters
Ans.       (b)
31.          The name of Variable may contain:
                (a) alphabets                                                                                     (b) numbers
                (c) decimal points                                                                           (d) alphabets, numbers and decimal points.
Ans.       (d)
32.          The first character in name of Variable must be:
                (a) an  alphabets              (b) a numbers                   (c) a decimal points        (d) a symbol
Ans.       (a)
33.          The words which cannot be used as Variables are:
                (a) Roman words                                                                             (b) Urdu words
                (c) English words                                                                             (d) Key /Reserved words of BASIC
Ans.       (d)
34.          What is not allowed in names of Variables:
                (a) Numbers                      (b) Alphabets                                    (c) decimal points           (d) Blank space
Ans.       (d)
35.          Last character of variable name should indicate the:
                (a) decimalpoint              (b) type of variable                         (c) number                         (d) Blank space
Ans.       (b)
36.          The memory required for $ string variable is:
                (a) 2 Bytes                           (b) 4 Bytes                                          (c) String length               (d) 8 Bytes
Ans.       (c)
37.          The memory required for % Integer variable is:
                (a) 2 Bytes                           (b) 4 Bytes                                          (c) 6 Bytes                           (d) 8 Bytes
Ans.       (a)
38.          The memory required for ! single precision variable is:
                (a) 2 Bytes                           (b) 4 Bytes                                          (c) 6 Bytes                           (d) 8 Bytes
Ans.       (b)
39.          The memory required for # double precision variable is:
                (a) 2 Bytes                           (b) 4 Bytes                                          (c) 6 Bytes                           (d) 8 Bytes
Ans.       (d)
40.          The character used for double precision variable is:
                (a) !                                        (b) $                                                       (c) %                                      (d) #
Ans.       (d)
41.          The character used for single precision variable is:
                (a) !                                        (b) $                                                       (c) %                                      (d) #
Ans.       (a)
42.          The character used for Integer variable is:
                (a) !                                        (b) $                                                       (c) %                                      (d) #
Ans.       (c)
43.          The character used for string variable is:
                (a) !                                        (b) $                                                       (c) %                                      (d) #
Ans.       (b)
44.          The types of variables are:
                (a) one                 (b) two                                                 (c)  three                             (d) four
Ans.       (b)
45.          The names of the types of variables are:
                (a) decimal variable and point veriable                 (b) Numeric Variables and String Variables
                (c) Quotation variables and interogative variables          (d) Simeple variables and complex variables
Ans.       (b)
46.          Numeric Variables can store:
                (a) one memory               (b) two memories                           (c) three memories        (d) numeric values
Ans.       (d)
47.          A String variable can store:
                (a) string memory                                                                           (b) constant memory
                (c) sequence of characters                                                          (d) numeric values
Ans.       (c)
48.          When the program violates one or more grammatical rules of the programming language
                then occurs a:
                (a) string error  (b) logical error                                (c) syntax error (d) special error
Ans.       (c)
49.          Syntax errors are detected at the time of:
                (a) writing program                                                                        (b) debugging that program
                (c) making flow chart                                                                     (d) compiling of that program
Ans.       (d)
50.          A Logical Error occurs when a program follows:
                (a) a wronmg path           (b) a wrong logic                              (c) a wrong algorithm(d) a wrong flow chart
Ans.       (b)
51.          The compiler or interpreter does not report any error mesage for a:
                (a) logical error (b) syntax error                                (c) typing error (d) any error
Ans.       (a)
52.          The Logical Errors can be identified by looking at the:
                (a) logical error                                                                 (b) syntax error
                (c) wrong output  of the program                                             (d) common error
Ans.       (c)
53.          An expression that represents a numeric value  is called:



                (a) Logical expression                                                    (b) syntax expression
                (c) Arithmetic Expression                                                            (d) common expression
Ans.       (c)
54.          The Arithmetic Operators are used to perform arthemetic operations on:
                (a) values                                                                                            (b) numbers
                (c) values or numbers                                                    (d) strings
Ans.       (c)
55.          The Arithmetic Operator + is used for:
                (a) addition                        (b) subtraction                  (c) multiplication             (d) division
Ans.       (a)
56.          The Arithmetic Operator -  is used for:
                (a) addition                        (b) subtraction                  (c) multiplication             (d) division
Ans.       (b)
57.          The Arithmetic Operator *  is used for:
                (a) addition                        (b) subtraction                  (c) multiplication             (d) division
Ans.       (c)
58.          The Arithmetic Operator /  is used for:
                (a) addition                        (b) subtraction                  (c) multiplication             (d) division
Ans.       (d)
59.          The Arithmetic Operator ^ is used for:
                (a) addition                        (b) exponent                                     (c) multiplication             (d) division
Ans.       (b)
60.          The Arithmetic Operator-a is used for:
                (a) addition                        (b) exponent                                     (c)  negation                      (d) division
Ans.       (c)
61.          The Arithmetic Operator MOD is  used  for:
                (a) modulus                       (b) exponent                                     (c) negation                       (d) division
Ans.       (a)
62.          The Arithmetic Operator \ is  used  for:
                (a) modulus                       (b) exponent                                     (c) negation                       (d) integral division
Ans.       (d)
63.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) ( )  parentheses                                                                         (b) ^ (Exponent)
                (c) -   (Negation)                                                                               (d) *, /  ( Multiplication or Division)
Ans.       (a)
64.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) ^ (Exponent)                                                                               (b) -   (Negation)
                (c) *, /  ( Multiplication or Division)                                         (d) MOD  (Modulus)
Ans.       (a)
65.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) -   (Negation)                                                                              (b)  *, /  ( Multiplication or Division)
                (c) MOD  (Modulus)                                                                        (d) +, - ( Addition or Subtraction)
Ans.       (a)
66.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) *, /  ( Multiplication or Division)                                        (b) MOD  (Modulus)
                (c) +, - ( Addition or Subtraction)                                              (d) \  (Integral Division)
Ans.       (a)
67.          Which of the following Arithmetic Operator  will be processed first:
                (a) MOD  (Modulus)                                                                        (b) +, - ( Addition or Subtraction)            
                (c) \  (Integral Division)                                                 (d) <>, <=, >=, <, >. (Relational operators)
Ans.       (a)
68.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) +, - ( Addition or Subtraction)                                              (b) \  (Integral Division)               
                (c) <>, <=, >=, <, >. (Relational operators)              (d) NOT
Ans.       (a)
69.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first: 
                (a) \  (Integral Division)                                                                (b) <>, <=, >=, <, >. (Relational operators)            
                (c) NOT                                                                                                 (d) AND
Ans.       (a)
70.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) <>, <=, >=, <, >. (Relational operators)                              (b) NOT               
                (c) AND                                                                                                (d) OR
Ans.       (a)
71.          Which of the following Arithmetic Operator will be processed first:
                (a) NOT                                                                                                (b) AND
                (c) OR                                                                                                    (d) = (assignment Operator)
Ans.       (a)
72.          The Operator that is used to store a value , string or a computational result in a variable
                is called 
                (a) NOT Operator             (b) AND  Operator                           (c) OR Operator                (d) Assignment Operator
Ans.       (d)
73.          The symbol used for Assignment  Operator is:
                (a) !                                        (b) =                                                       (c) $                                       (d) %
Ans.       (b)
74.          The Operator that is used to compare two values is called:
                (a) Assignment Operator                                                             (b) Relational operator
                (c) Equal Operator                                                                           (d) Numeric operator
Ans.       (b)
75.          The Relational Operators always produce a:
                (a) zero value                    (b) positive value                            (c) non-zero value           (d) Numeric value
Ans.       (c)
76.          The total number of Relational Operators in BASIC is:
                (a) four                 (b) six                                                   (c)
Ans.       (b)
77.          The symbol of Relational Operators for equal to is:
                (a) <                                       (b) >                                                       (c) =                                       (d) >=
Ans.       (c)
78.          The symbol of Relational Operators for Less than is:
                (a) <                                       (b) >                                                       (c) =                                       (d) >=
Ans.       (a)
79.          The symbol of Relational Operators for Greater than is:
                (a) <                                       (b) >                                                       (c) =                                       (d) >=
Ans.       (b)
80.          The symbol of Relational Operators for Less than or Equal to is:
                (a) <                                       (b) >                                                       (c) <=                                     (d) >=
Ans.       (c)
81.          The symbol of Relational Operators for Greater than or Equal to is:
                (a) <                                       (b) >                                                       (c) <=                                     (d) >=
Ans.       (d)
82.          The symbol of Relational Operators for Not Equal to is:
                (a) <>                                     (b) >                                                       (c) <=                                     (d) >=
Ans.       (a)
83.          BASIC means:
                (a) Computer basics                                                                       (b) basic language          
                (c) basic program                                                            
                (d) Beginner's All-Purpose Symbolic Instruction Code
Ans.       (d)
84.          BASIC was developed in:
                (a) 1800                                (b) 1900                                                (c) 1963                                (d) 1993
Ans.       (c)
85.          BASIC was developed by:
                (a) John Smith and Pascal                                                            (b) Alexander and Friday
                (c) John Kemeny and Thomas Kurtz                         (d) Kenedy and Wilson
Ans.       (c)
86.          GW-BASIC is an interpreter for:
                (a) JAVA                               (b) C++                                  (c) COBOL                            (d) BASIC
Ans.       (d)
87.          In GW-BASIC every program statement must begin with:
                (a) String                             (b) variable                                        (c) line number                (d) formula
Ans.       (c)
88.          In GW-BASIC every program should end with an:
                (a) String                             (b) variable                                        (c) line number                (d) END statement
Ans.       (d)
89.          In GW-BASIC there should be no repetition of:
                (a) lines                               (b) numbers                                       (c) strings                            (d) END statement
Ans.       (a)
90.          In GW-BASIC every statement should be separated by:
                (a) line number                (b) numbers                                       (c) strings                            (d) (:) colon
Ans.       (d)
91.          In GW-BASIC variables can be used without:
                (a) line number                (b) numbers                                       (c) strings                            (d) declaration
Ans.       (d)
92.          In GW-BASIC the command AUTO is used to:
                (a) clear the screen                                                                         (b) automatically generate line numbers.           
                (c) save the program on disk                                      (d) to clear the memory
Ans.       (b)
93.          In GW-BASIC the command CLS is used to:
                (a) clear the screen                                                                         (b) automatically generate line numbers.           
                (c) save the program on disk                                      (d) to clear the memory
Ans.       (a)
94.          In GW-BASIC the command NEW is used to:
                (a) clear the screen                                                                         (b) automatically generate line numbers.           
                (c) save the program on disk                                      (d) to clear the memory
Ans.       (d)
95.          In GW-BASIC the command SAVE is used to:
                (a) clear the screen                                                                         (b) automatically generate line numbers.           
                (c) save the program on disk                                      (d) to clear the memory
Ans.       (c)
96.          In GW-BASIC the command LIST is used to:
                (a) clear the screen                                                                         (b) automatically generate line numbers.           
                (c) save the program on disk                                     
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (d)
97.          In GW-BASIC the command LOAD is used to:
                (a) clear the screen                                                                        
                (b) load a programfile from disk into main memory       
                (c) save the program on disk
                (d)  list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (b)
98.          In GW-BASIC the command FILES is used to:
                (a) display the list of files from specified drive
                (b) load a programfile from disk into main memory       
                (c) save the program on disk     
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (a)
99.          In GW-BASIC the command RUN is used to:
                (a) execute the program currently in memory
                (b) load a programfile from disk into main memory       
                (c) save the program on disk     
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (a)
100.        In GW-BASIC the command EDIT is used to:
                (a) execute the program currently in memory
                (b) edit a specified program line currently in memory  
                (c) save the program on disk     
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (b)
101.        In GW-BASIC the command DELETE is used to:
                (a) execute the program currently in memory
                (b) edit a specified program line currently in memory  
                (c) delete a specified program line in current memory.
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (c)
102.        In GW-BASIC the command RENUM is used  to:
                (a) renumber the program lines in RAM               
                (b) edit a specified program line currently in memory  
                (c) delete a specified program line in current memory.
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (a)
103.        In GW-BASIC the command KILL is used to:
                (a) renumber the program lines in RAM                               
                (b) edit a specified program line currently in memory  
                (c) to delete a program from disk            
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (c)
104.        In GW-BASIC the command SYSTEM is used to:
                (a) renumber the program lines in RAM
                (b) exit from GW-BASIC and return to operating system              
                (c) to delete a program from disk            
                (d) list all or part of the program currently in memory.
Ans.       (b)
105.        In GW-BASIC the command LLIST is used to:
                (a) renumber the program lines in RAM
                (b) exit from GW-BASIC and return to operating system              
                (c) to delete a program from disk            
                (d)  list all or part of the program currently in the memory to the printer.
Ans.       (d)
106.        In GW-BASIC DATA Statement is used to:
                (a) renumber the program lines in RAM
                (b) exit from GW-BASIC and return to operating system              
                (c) to delete a program from disk            
                (d) store the numeric and string  constants.
Ans.       (d)
107.        In GW-BASIC DATA Statement the constants may be:
                (a) variables                       (b) numeric                                        (c) string                              (d) string or numeric
Ans.       (d)
108.        The string constants, if they contain commas, colons or spaces, then they must be
                enclosed in:
                (a) Strings                                                                                           (b) Parenthesis
                (c) double quotation marks                                                        (d) commas
Ans.       (c)
109.        In GW-BASIC READ Statement:
                (a) finds variables                                                                           (b) calculates numericvalues    
                (c) finds string  
                (d) reads values from the DATA statement and assigns them to corresponding variables
Ans.       (d)
110.        In GW-BASIC the READ statement is a part of the:
                (a) strings                            (b) values                                            (c) constants                      (d) DATA statement
Ans.       (d)
111.        In GW-BASIC the Syntax of READ statement is:
                (a) IF expression THEN Statement                           (b) PRINT [list of expressions] [;]
                (c) READ comma-separated list of variables        (d) DATA comma-separated list of constants
Ans.       (c)
112.        In GW-BASIC the Syntax of DATA statement is:
                (a) IF expression THEN Statement                           (b) PRINT [list of expressions] [;]
                (c) READ comma-separated list of variables        (d) DATA comma-separated list of constants
Ans.       (d)
113.        The READ statement is a part of the:
                (a) IF Statement               (b) PRINT statement                      (c) THAN statement        (d) DATA statement
Ans.       (d)
114.        The INPUT Statement is used to:
                (a) separate data 
                (b) input data from the user during the program execution
                (c) displays data                                                                               (d) stores data in computer
Ans.       (b)
115.        In INPUT Statement when a semicolon is used to separate the prompt string from the list
                of variables a:
                (a) separate data  appears
                (b) a question mark (?) appears at the end of the prompt string
                (c) display of data deleted appears                                         (d) a program is executed
Ans.       (b)
116.        In GW-BASIC the Syntax of INPUT statement is:
                (a) IF expression THEN Statement                           (b) PRINT [list of expressions] [;]
                (c) READ comma-separated list of variables       
                (d) INPUT [;] [prompt string;] comma-separated list of variables.
Ans.       (d)
117.        In GW-BASIC the Syntax of PRINT statement is:
                (a) IF expression THEN Statement                           (b) PRINT [list of expressions] [;]
                (c) READ comma-separated list of variables       
                (d) INPUT [;] [prompt string;] comma-separated list of variables.
Ans.       (b)
118.        In GW-BASIC the PRINT statement is used:
                (a) to display text and numbers on the screen  (b) to PRINT the text on printer
                (c) to get the hard copy of text                                  (d) to get the picture of text.
Ans.       (a)
119.        In GW-BASIC the Syntax of IF-THEN-ELSE statement is:
                (a) IF expression THEN Statement                           (b) PRINT [list of expressions] [;]
                (c) READ comma-separated list of variables       
                (d) INPUT [;] [prompt string;] comma-separated list of variables.
Ans.       (a)
120.        In GW-BASIC the IF-THEN-ELSE statement is used:
                (a) for display                                                                    (b) for printing                 
                (c) for decision making                                                 (d) storing data
Ans.       (c)